No és el monument: l’espai viu de la festa és la clau per agradar a la Unesco. Va ser una de les conclusions en la primera xarrada sobre les Falles con patrimoni cultural, celebrada ahir dins de les jornades “Les Falles, a La Nau“. També va aclarir-se que en cas d’aconseguir-se el títol de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, la festa pot continuar evolucionant, no té per què quedar-se com està ara.
Durant el col·loqui va aclarir-se que és important explicar les Falles de una manera comprensible per a tot el món, ja que en cas contrari, la Unesco no podria acceptar-la com a Patrimoni de la Humanitat. En este sentit, curiosament caldria donar menys importància a la base de la mateixa, el monument, ja que en molts països no entendrien perquè es cremen escultures que valen tants diners. Segons els debatents, on cal incidir és en la part festiva de les Falles, és a dir, en el seu “espai viu”: les activitats dels fallers, la seua indumentària, el seu potencial d’integració dels immigrants, la seua expansió a diverses localitats i altres elements semblants. De tota manera, va admetre’s que el món faller no està tan unit com el de les festes d’Algemesí, que recentment va se declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, però que encara així, les Falles tenen tot el dret a aconseguir eixa distinció.
El debat va comptar amb quatre experts sobre patrimoni cultural: Juli Blasco (director del Museu Valencià de la Festa), Luis Pablo Martínez (tècnic de la Direcció General de Patrimoni), Joan Seguí (director del Museu València d’Etnologia) i Paco Varea (periodista especialista en festes i tradicions), sent el moderador José Martínez Tormo (gestor cultural i membre de l’Associació d’Estudis Fallers, ADEF). El seu desenrotllament va poder seguir-se per Internet, tant per Fallas.com com per Twitter.