Si et vas perdre aquelles pel·lícules antigues sobre falles que van projectar-se al Museu Valencià d’Etnologia, ¡no et preocupes! Tens altra oportunitat de vore-les en dia 3 de maig amb motiu de la festivitat del Gremi Artesà d’Artistes Fallers. Les projeccions començaran a les set i mitja de la vesprada al mateix lloc de la primera vegada, és a dir, l’esmentat museu del carrer Corona de València, dins de l’edifici de la Beneficència.
Estes son les pel·lícules que es mostraran eixe dia:
- Valence: Fête traditionnelle des Falles («Fires i Festes de València»). França, 1917. Pathé-Gaumont. Arxiu CDF. Es tracta del documental més antic que s’ha trobat sobre les Falles.
- Postdam 12 («Valencia. Exposición humorística, 1937»). França, 1937. Film Popular. Filmoteca de Catalunya i Arxiu CDF. Este breu noticiari amb locució francesa repassa l’exposició dels ninots de les quatre falles antifeixistes que no es van arribar a plantar en 1937 i que es van exposar a la Llotja de València.
- Fallas en Valencia. Espanya, 1943. CIFESA. Dir.: Arturo Ruiz Castillo. Guió: José Ángel Ezcurra, Vicente Coello i Ángel Jordán. Documental que reflectix els canvis experimentats per l’univers faller en l’organització i celebració de la festa, arran de la constitució de la JCF.
- Valencia («Fallas, 1944») NO-DO. Noticiario A – núm. 65 (març). Espanya, 1944. Filmoteca Espanyola i Arxiu JCF. Noticiari que revisa alguns dels principals actes del programa oficial de festes del 1944, així com una selecció dels monuments que es van plantar aquell any a la ciutat de València.
- Valencia y sus fallas. NO-DO. Espanya, 1947. Filmoteca Espanyola i Arxiu JCF. Noticiari que mostra el treball de diversos artistes fallers als seus obradors i conté imatges d’alguns festejos ja desapareguts.
- Film amateur de la Falla Exposició. València, dècada dels setanta. Rodat per Rosendo Sorlí. Arxiu: CDF. Pel·lícula que, més enllà del seu caràcter privat o del seu àmbit “aficionat”, ha permés conservar fragments íntims de la història i de la memòria fallera tan interessants com aquells altres que la indústria va captar.
- La noche del fuego. Espanya, 1982. Dir.: Raul Peña. Caja de Ahorros de Zaragoza-Aragón y La Rioja. Arxiu: JCF. Documental d’homenatge a València, que va aconseguir el primer premi al millor documental en el XIII Festival de Cinema de Moscou (juliol de 1983).
Al Museu València d’Etnologia. Tens raó, no ho havia redactat clar.